Finance

Bernard over bijna dertig jaar ervaring als Controller in de Zorg


Mijn naam is Bernard van Spil. Momenteel Business Controller binnen de zorg en dat doe ik eigenlijk al bijna dertig jaar. Eerst voor een ziekenhuis, toen in de VVT, momenteel via Verhoeve en nu vele jaren later heb ik eigenlijk alle aspecten binnen de zorg wel van binnen en buiten gezien. Vaak zie ik dezelfde problematiek bij zorginstellingen. Ik neem je daarin mee, want wat ze ook zeggen over werken in de zorg, het is nooit saai, geen dag is hetzelfde. Juist de combinatie van werken met mens, proces en systeem vind ik fijn. Dat is allemaal met elkaar verbonden. Ik ben dan wel Controller maar ik doe het uiteindelijk voor de mens.

De vele aspecten van werken als Controller in de zorg

Wie denkt dat wij de hele dag alleen maar ‘bezig zijn met cijfertjes’, heeft het mis. Het is veel dynamischer en complexer dan dat. We kijken verder dan geld. Ik heb een analyserende en adviserende rol. Ja, de administratie is een onderdeel van mijn werk, maar het gaat meer om kennis van het zorgproces en de wijze van financiering waar we tegenwoordig met de business over in gesprek zijn. Welke inzichten willen zij hebben? Welke data komt er uit systemen? Welke nog niet en hoe gaan we die wel krijgen om goed te kunnen sturen? Het voordeel van de Quoratio Groep is dat we ook Healthcare consultants in dienst hebben bij Zorgon. Je voelt hem al aankomen... Ik werk precies op dat snijvlak. De intervisies die we geregeld met elkaar hebben zijn daarin heel waardevol.

De zorg heeft een hele eigen manier van werken binnen finance. Je voert controles uit op het proces, je kijkt naar de uitnutting van subsidies en je bent soms afhankelijk van afspraken tussen financiers en zorgproducten. Je hebt te maken met gemeenten, maar ook met verzekeraars. Zo brengt alleen de WMO of de jeugdwet al de nodige regels en dus ook de financiële verwerking met zich mee. Lever je bijvoorbeeld 260 uur per jaar zorg aan een cliënt of maximaal 5 uur per week? Dat klinkt natuurlijk hetzelfde, maar qua verwerking en declaraties maakt dat wel degelijk verschil. Als Business Controller help ik organisaties om de zorggelden op een goede en verantwoorde manier te besteden. Ik zeg wel eens: ‘We come in when shit hits the fan!’. En ik zou niet anders willen. Zelfs niet na bijna dertig jaar.

De rol van Data Analytics op de finance afdeling

Ik hoef je vast niet uit te leggen dat het inboeken van facturen allang gedaan kan worden door een robot. Collega Karin schreef eerder al een blog over waarom onze administratieve banen leuker worden door robotisering. Ik zie genoeg voorbeelden van RPA en digitalisering voorbijkomen bij mijn opdrachtgevers en andere Verhoeve collega’s. Zo worden er (Advanced) Data Analytics cursussen gegeven. Ik ben van mening dat we nog veel zorginstellingen kunnen ondersteunen en op die manier toegevoegde waarde kunnen leveren. Ik had het eerder over cijfers en communicatie, maar voeg daar ook gerust Power BI skills en andere tooling aan toe. Je leert het gedurende je opdrachten en anders word je er bij Verhoeve in opgeleid!

Waarom dan al 11 jaar bij Verhoeve?

Dat vraag je je wellicht af. ‘Ik zit goed op mijn plek’. Meestal is dit de standaard zin als je alles qua baan goed voor elkaar hebt. En ik zeg je wat... Ik zit ook goed op mijn plek. Maar dan niet omdat ik weet wat me te doen staat iedere dag, maar juist de afwisseling, de vragen uit soms onverwachte hoek vanuit de business en het feit dat ik me bij Verhoeve nog steeds kan ontwikkelen, kan samenwerken, ik laagdrempelig contact kan opnemen met iedereen binnen de hele organisatie en omdat ik zaken naar mij toe kan trekken zoals het voorzitten van de intervisiegroep. Ik kan een bijdrage leveren aan de zorg vanuit mijn persoonlijke ambitie en draag mijn steentje bij aan de maatschappij. Als ik dan toch mag afsluiten met een tip voor iedere (toekomstige) Business Controller: heb aandacht voor de mens. Luister ook naar de operationele teams, vind het probleem achter de vraag en maak de zorgfinanciering zo transparant, simpel en adequaat mogelijk.

 

Werk jij net zoals Bernard ook al jaren als Controller? Al dan niet in de zorg. Wil je echt impact maken en werken met gelijkgestemden binnen ons domein Finance & Control en Healthcare? Neem dan gerust eens contact op.

Nieuws & ervaringen van traineeships

25 april 2023 - Een traineeship biedt veel mogelijkheden als kickstart van jouw carrière. Het allerfijnst aan een traineeship is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wat je achtergrond is, of je nou net uit de schoolbanken komt of al enige werkervaring hebt.
Krijgen urgente cliënten altijd voorrang op cliënten die al 4 jaar op de wachtlijst staan? Zomaar een vraag waar je als zorgbemiddelaar mee te maken krijgt. Bij Zorgon vinden we dat zorgbemiddeling echt een vak is. Daarom starten we binnenkort met een één-jarig traineeship over zorgbemiddeling. Wil jij graag een cliënt met een zorgvraag op het juiste moment zorg bieden? Ontdek of het Traineeship Zorgbemiddeling bij jou past. 
Veel uitzendkrachten, geen grip op de personeelskosten, vertroebeling van de rollen en een onderlinge cultuur van naar elkaar wijzen. Een mooie uitdaging voor ons binnen een van de verpleeghuizen van een Nederlandse VVT-organisatie. Het doel? Iedereen, van teamleider tot planner, de tools bieden om hun eigenaarschap te herpakken. En dat lukte!

De Quoratio Groep heeft in totaal 4 jaar de FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login