Finance

FinTech: Een duik in de wereld van Power BI


De Quoratio Groep biedt regelmatig FinTech cursussen aan voor medewerkers. Die cursussen gaan over de invloed van technische ontwikkeling op ons vakgebied. Waar data analyseren eerst alleen was weggelegd voor de ervaren analisten, wordt het steeds gebruikelijk voor finance consultants om hiermee aan de slag te gaan. Daarom zoomt FinTech II in op Power BI. Project controller Loes van Hummel was dit voorjaar een van de deelnemers. “We kregen te horen dat het einde van Excel in zicht is.”

Financials halen steeds meer relevante gegevens uit data. Beslissingen worden al lang niet meer puur gebaseerd op meningen, maar gestuurd vanuit feiten die uit de data worden gegenereerd. Power BI helpt om trends te ontdekken en zorgt voor nieuwe inzichten op basis van de data die je verzamelt. Business intelligence maakt van de controller een business partner. Volgens het McKinsey Global Institute is het 23 keer waarschijnlijker dat een bedrijf klanten verkrijgt en 19 keer waarschijnlijker dat het winstgevend is, als het data-driven werkt. In de ideale situatie stuurt het management op performance en op duidelijke KPI’s. Maar eerlijk is eerlijk, in de praktijk lijkt deze sturing toch vaak weerbarstiger. Accurate en relevante visualisaties ontwikkel je niet zomaar. Je moet bedenken wat je uit de data wilt halen en je datamodel moet in orde zijn. 

Einde Excel in zicht

Het volgen van FinTech I is een garantie om enthousiast te worden over alles wat met data te maken heeft en vooral over Power BI. Ik zie in de praktijk een groeiende rol voor finance consultants om aan te slag te gaan met die tool. Daarnaast stelde Marijn Zoet tijdens FinTech I dat het einde van Excel steeds dichterbij komt. (Er komen geen updates of nieuwe versies meer en het wordt zo steeds minder bruikbaar.) Een extra motivatie om me te gaan verdiepen in de wereld van Power BI met FinTech II.

De cursus werd online gegeven, in een interactieve setting. Door de kleine groep deelnemers (17 in totaal) was er veel interactie en genoeg ruimte om vragen te stellen. We kregen de theorie tijdens de drie sessies van vier uur gedoseerd aangeboden en brachten het direct in de praktijk met diverse oefeningen. Sessie vier was het tentamen. De eerste sessie ging over de werking van Power BI en het importeren en transformeren van data. Het voorbereiden van gegevens voor analyse dus. Martijn gaf relevante voorbeelden vanuit zijn praktijkervaring en wist ook duidelijke uitleg te geven waarom bepaalde visualisaties of dashboards voor het ene vraagstuk wel relevant zijn en voor het andere niet. Hierdoor ging het meer leven. 

Zelf een dashboard bouwen

Tijdens de tweede sessie gingen we voornamelijk aan de slag met opdrachten. Er waren verschillende datasets van bedrijven beschikbaar waarmee wij konden oefenen. Interessant om te zien hoe ik na de uitleg van de eerste twee sessies al zelf een dashboard kon bouwen met verschillende visualisaties en kon spelen met de slicers en filters in Power BI. 

Bij de derde sessie downloadden we extra visualisaties in Power BI en kregen we uitleg over de bruikbaarheid hiervan. Ook doken we in verschillende DAX-functionaliteiten en het werken met measures. Met Data Analysis Expressions (DAX) genereer je nieuwe informatie uit de data die reeds aanwezig is in het model. Zo kun je optimaal gebruik maken van de beschikbare data. Measures maken het mogelijk om modellen in Power BI te maken voor een rapportage. Ze voeren realtime berekeningen uit op basis van interacties met gegevens in Power BI. Tijdens deze sessies stonden we ook stil bij de verschillen tussen Excel en Power BI. Naast het feit dat je met Power BI gegevens snel en mooi kan visualiseren, is een ander voordeel van Power BI: relaties tussen verschillende databronnen. De relaties geven een beeld van hoe de datatabellen zich tot elkaar verhouden. 

Relevante conclusies trekken

Ik kan de FinTech cursussen zeker aanrader. Na de cursus FinTech II heb je een goed beeld van hoe Power BI werkt en hoe het relevant kan zijn voor opdrachtgevers. De data is altijd binnen organisaties aanwezig, maar voor je er relevante conclusies uit kunt trekken, moet je tijd en energie steken in het bouwen van een dashboard.

Het helpt je om jouw werk als finance consultant uitdagender en zinvoller in te richten. Hoe vet is het om een organisatie die elke maand veel tijd kwijt is aan het opstellen van een rapportage te helpen met het bouwen van een dashboard in Power BI. Hier is zoveel winst mee te behalen.  

Werken bij Verhoeve betekent jezelf ontwikkelen. Als Finance & Control Consultant ben je continu op de hoogte van de recentste trends binnen jouw vakgebied. 
 

Nieuws & ervaringen van traineeships

25 april 2023 - Een traineeship biedt veel mogelijkheden als kickstart van jouw carrière. Het allerfijnst aan een traineeship is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wat je achtergrond is, of je nou net uit de schoolbanken komt of al enige werkervaring hebt.
Krijgen urgente cliënten altijd voorrang op cliënten die al 4 jaar op de wachtlijst staan? Zomaar een vraag waar je als zorgbemiddelaar mee te maken krijgt. Bij Zorgon vinden we dat zorgbemiddeling echt een vak is. Daarom starten we binnenkort met een één-jarig traineeship over zorgbemiddeling. Wil jij graag een cliënt met een zorgvraag op het juiste moment zorg bieden? Ontdek of het Traineeship Zorgbemiddeling bij jou past. 
Veel uitzendkrachten, geen grip op de personeelskosten, vertroebeling van de rollen en een onderlinge cultuur van naar elkaar wijzen. Een mooie uitdaging voor ons binnen een van de verpleeghuizen van een Nederlandse VVT-organisatie. Het doel? Iedereen, van teamleider tot planner, de tools bieden om hun eigenaarschap te herpakken. En dat lukte!

De Quoratio Groep heeft in totaal 4 jaar de FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login