Healthcare

Het avontuur van Annelijn als Zorgadministratie Consultant

Annelijn is in 2014 bij Quoratio gestart met het Traineeship Zorgadministratie. Daarna heeft zij praktijkervaring opgedaan bij diverse ziekenhuizen, waar zij onder andere betrokken is geweest bij een fusietraject. Inmiddels is zij werkzaam bij het Catharina Ziekenhuis, waar zij zich bezighoudt met procesoptimalisatie binnen de afdeling facturatie.

Wat me van de opleiding het meest is bijgebleven, is dat alle docenten uit het werkveld kwamen en vol passie over hun vak spraken. Zij hebben veel kennis en kunnen die goed overbrengen. En natuurlijk de sfeer bij Quoratio, waar gezelligheid hoog in het vaandel staat. Onder andere tijdens de lunchpauzes en borrels is dat goed te merken.

Rustige start met uitvoerende werkzaamheden

Mijn eerste opdrachtgever was VieCuri Medisch Centrum in Venray. Hier heb ik werkzaamheden van de DBC afdeling grotendeels overgenomen zodat er niet teveel standaard werkzaamheden bleven liggen. Het vaste personeel had namelijk de handen vol met het zelfonderzoek dat gedaan moest worden. Ik begon dus vooral met uitvoerende werkzaamheden. Dat vond ik fijn, omdat ik hierdoor kon wennen aan de ziekenhuiswereld en mijn opgedane kennis kon gebruiken in de praktijk.

Samenvoegen van zorgadministraties 

De volgende opdrachtgevers waren het Twee Steden en het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Hier ben ik eind 2015 begonnen, middenin de voorfase van het fusie traject. Per 1 januari zijn zij namelijk gefuseerd tot het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). De uitdaging voor mij zat vooral in het samenvoegen van twee verschillende zorgadministraties naar één geheel. Hier zat ik met mijn neus bovenop. Het is bijzonder om mee te maken hoe dit in zijn werk gaat en wat hier allemaal aan werkzaamheden bij komt kijken.

Mijn uitdaging was het samenvoegen van twee zorgadministraties.

Naast deze opdracht bij het ETZ in Tilburg, was ik twee dagen per week werkzaam op de facturatieafdeling in het Maxima Medisch Centrum. Daar verving ik iemand die met zwangerschapsverlof was. Dat betekende voor mij diverse werkzaamheden wat een grotere uitdaging was dan bij het ETZ. Daarom was dit voor mij een ideale afwisseling.

Afscheid nemen van Quoratio

Half april is mijn traineejaar afgelopen en ik heb erg getwijfeld wat ik wilde. In eerste instantie was ik van plan om nog een jaar als consultant bij Quoratio te blijven. Echter werd ik benaderd door het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Tijdens de sollicitatieprocedure klikte het gelijk, dus heb ik besloten te stoppen bij Quoratio en daar aan het werk te gaan op de facturatieafdeling. Hier ga ik me naast de standaard werkzaamheden bezighouden met een verbeter- of veranderslag. Voor mij een grote uitdaging om te kijken hoe ik het team mee kan krijgen in de veranderprocessen.

Terugblik op het traineeship

Ik had nooit verwacht de zorgadministratie in te gaan. Toch ben ik heel blij met de keuzes die ik heb gemaakt en zie nu wel een combinatie van mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en het ontwikkelen van beleid terugkomen in de functie die ik nu uitvoer. Het traineeship heeft deuren voor mij geopend die anders gesloten waren gebleven. Anders was ik niet van een functie aan het bed in de gehandicaptenzorg naar een mooie functie in de zorgadministratie gegroeid.

Het traineeship heeft deuren voor mij geopend die anders gesloten waren gebleven.

Om een heel nieuw werkveld te leren kennen en daarbinnen te mogen leren heeft mij wel wat moois gebracht. En door mijn ervaring bij meerdere opdrachtgevers heb ik alle kanten van het ziekenhuis gezien en weet ik dat ook daartussen veel verschillen kunnen zitten. Het voordeel van meerdere opdrachtgevers is dat ik gewend ben binnen verschillende omgevingen mijn draai te vinden en daar ga ik in de toekomst ook zeker profijt van hebben.

Wat ik toekomstige trainees wil meegeven

Voor veel starters op de arbeidsmarkt is het traineeship van Quoratio een mooie manier om kennis te maken met het werkveld zonder dat je een veredelde stagiair bent. Daarom zou ik het traineeship aan iedereen die wil leren in de zorgadministratie aanraden.

Nieuws & ervaringen van traineeships

Vanuit de Quoratio Groep zien we gemeenten regelmatig worstelen met de vraag naar jeugdzorg en de aanwezige bureaucratie. Er moet meer gedaan worden in minder tijd en veelal is er nog geen sprake van een vertrouwensrelatie met de gemeenten. Onze trainees en consultants worden regelmatig ingezet om registraties te corrigeren, achterstanden op toewijzingen weg te werken en in algemene zin de administratie te ontlasten. Dat kunnen collega’s vanuit onze business unit Sociaal Domein & Uitkeringen (Quoratio) zijn, of vanuit de unit Healthcare (Zorgon). En in sommige gevallen werken ze zelfs samen.
 Je bent net afgestudeerd van het mbo, hbo of wo en klaar om het werkveld in te gaan. Of misschien ben je wel gestopt met je opleiding, maar wil je graag ergens aan de slag om te werken en te leren. Wat doe je dan? Misschien is de term ‘traineeship’ in je zoektocht weleens gevallen. Maar hoe weet je of je het juiste traineeship gevonden hebt? En waar moet je op letten bij zo’n traineeship? Wat zijn de eisen? Is dat niet gewoon hetzelfde als een internship? In dit blog geven we antwoord op al je vragen! 
We leven in een wereld waarbij de dagen voorbijvliegen. Dagelijks worden we blootgesteld aan heel veel keuzes, kansen en mogelijkheden. Fear of missing out is een gevoel wat bij veel mensen heerst. We willen niets missen en vergelijken onszelf bewust en onbewust met anderen. In mijn omgeving merk ik dat veel mensen zich laten meeslepen in de dagelijkse sneltrein. Zeker nu de wereld weer langzaam opengaat, stroomt de agenda weer vol met sociale activiteiten. Maar hoe weet je zeker dat je in de juiste (snel)trein zit?

De Quoratio Groep heeft twee jaar op rij een FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken