Finance

Business Controller Jan Willem over ondernemerschap en waarom zijn werk meer inhoudt dan ‘cijfertjes’Jan Willem koos voor een overstap naar Verhoeve. Het kriebelt volgens hem altijd. Hij is continu op zoek naar uitdaging, wil steeds weer nieuwe ervaringen opdoen en vindt niet alleen de ‘cijfertjes’ belangrijk, maar zeker ook ontwikkeling op communicatief gebied en business development. Waarom hij zichzelf een generalist noemt en waarom financials niet alleen van de eentjes en nulletjes zijn? Je leest in deze blog 3 redenen waarom hij als ervaren Finance Consultant voor Verhoeve heeft gekozen.

Waarom ondernemerschap van onschatbare waarde is als Business Controller

Collega’s Tim en Axel namen je er eerder al in mee: Business Intelligence maakt van de Controller een Business Partner. En er is meer! Je maakt en vertaalt cijfers naar inzichten, maar zonder communicatie skills en de drive om écht verandering door te voeren blijf je de controller oude stijl. De financial die in staat is mensen mee te krijgen krijgt draagvlak en is pas echt een Business Partner. In mijn 18 jaar tijd binnen finance is verandering de enige constante geweest. Ondernemerschap is van onschatbare waarde als Financial en Business Controller! Zelf kan ik in journaalposten denken, maar ik kan ze niet dromen. En zo geldt dat ook voor mijn stakeholders. Die willen begrijpbare taal en adviezen. De invloeden en valkuilen van cijfers weten we bij Verhoeve wel te vinden. We weten van wet- & regelgeving maar weten vooral hoe het werkt in de praktijk. We hebben een open communicatie en hebben een kritische blik op de wereld van finance.

Financials wordt nog weleens verweten dat ze erg ‘blauw’ zijn. ‘Blauw’ zijn betekent dat we erg van de detail zijn, gestructureerd, soms wat pietluttig en analytisch. Dat zijn we nog steeds wel want we hebben de verantwoordelijkheid om betrouwbare rapportages op te leveren en onrechtmatigheden te vinden, maar tegenwoordig mag je zeker de ‘zachtere’ kant niet onderschatten. Als Controller heb je een haal- en brengplicht. In gesprek blijven, afspraken nakomen en vooral geen aannames doen. Doe het vooral samen! De Business Controller van de toekomst onderscheidt zich door zijn/haar ondernemerschap en soft skills. Macro’s maken, werken met Excels en Power BI kunnen we allemaal wel... Een robot neemt dat werk straks over. Je sleutel tot succes ligt juist niet alleen maar in de inhoud en binnen het kader ‘cijfertjes’.

Over ondernemerschap gesproken... In mijn eerste gesprekken heb ik uitgesproken ooit een eigen adviesbureau te willen beginnen. Dat werd aangemoedigd en dat waardeer ik zeer in een werkgever. Voorlopig heb ik nog een lange toekomst bij Verhoeve in het verschiet als Senior Business Controller en wellicht Lead Consultant binnen onze Business Unit.

Direct een uitdagende opdracht bij Keolis

Bij binnenkomst hoefde ik mij zeker niet te vervelen. Er lag direct een toffe opdracht voor mij klaar. Bij Keolis, dienstverlener in flexibele mobiliteit, werd ik ingehuurd als Senior Business Controller. Naast het sturen op de financiële en operationele performance van twee OV- concessies, was ik samen met het concessie MT ook verantwoordelijk voor het opstellen van het transitieplan in de twee concessies. Deze transitieplannen laten zien hoe het aangeboden OV verantwoord gezond kan blijven in een situatie waarin op zijn vroegst pas in 2025 het opbrengstenniveau van 2019 (pre corona) wordt bereikt.

Ik verving daar tijdelijk een Business Controller die na zeven jaar wegging. Waarom deze opdracht zo tof is? Je krijgt direct veel verantwoordelijkheid, je werkt als sparringpartner intern en extern, bent in staat door middel van analyses betrouwbare rapportages op te leveren en je staat in het hart van de vaak complexe decentrale overheid waar je echt impact kunt maken als Financial.

3 redenen om als ervaren Finance Consultant bij Verhoeve in de detachering te werken

1. Je leert iedere dag iets nieuws. Over jezelf, het vakgebied en de organisatie

Naast mijn werk als financial in uitdagende interimopdrachten geniet ik van het coachen van collega’s en vakgenoten. Ik ben ervan overtuigd dat je door elkaar scherp te houden iedere dag iets nieuws leert. Soms heb je een doorbraak, soms loop je tegen de lamp. Inhoudelijk of als persoon. Hoe je daar vervolgens mee omgaat maakt je die veranderaar waar zo'n behoefte aan is. Wie wil nu niet continu uitgedaagd worden?

2. Je mag als Finance Consultant meedenken over de toekomst, Zero Admin en business development

Mijn eerste gesprekken bij Verhoeve gingen over de toekomst, niet over wat ik al gedaan had. We hadden het over waar we in geloven, want je bent pas echt betrokken als je ergens in gelooft. Ik geloof in het verhaal van Zero Admin. Een toekomst waarin administratie niet meer aanwezig lijkt, een toekomst waarin processen, systemen en mensen optimaal samenkomen. Bij Verhoeve gaan we niet voor repeterend werk. We automatiseren handelingen die vaker terugkomen. We helpen opdrachtgevers echt een stap verder en het is de bedoeling dat we op een gegeven moment ook weer weg gaan en ze het zelf kunnen.

3. Vrijheid, legio ontwikkelingsmogelijkheden, waardering en organiseren van inhoudelijke lunchsessies

Er heerst een open cultuur bij Verhoeve. Stuk voor stuk lopen er communicatief vaardige mensen waarmee het erg prettig samenwerken is. De onderlinge sparsessies werken aanstekelijk. Binnen no-time werd ik gevraagd om trainees te begeleiden in hun cursus over LEAN Six Sigma en die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Ook inhoudelijke lunchsessies over Data Analytics, RPA, maar ook topics van vandaag de dag zoals verandermanagement en morele besluitvorming ontbreken niet.Met de opleidingscredits die je krijgt, ben ik voorlopig ook nog niet uitgeleerd. Ik voel vrijheid, voel me gewaardeerd en iedere dag word ik een betere professional.

CFO asks CEO: ‘’What happens if we invest in developing our people and then they leave us?’’
CEO: ‘’What happens if we don’t, and they stay?’’

Nieuws & ervaringen van traineeships

De zorgadministratie werd voorheen vaak uitgevoerd door medewerkers die, na jarenlang in de zorg te hebben gewerkt, de overstap maakten naar een bureaufunctie. Maar dat is enorm aan het veranderen. Tegenwoordig kiezen mensen voor het vak zorgadministratie en komt er veel specifieke kennis en expertise bij kijken. Met Zero Admin als stip op de horizon groeit en ontwikkelt het vak van zorgadministrateur in een razendsnel tempo. 
Vanuit de Quoratio Groep zien we gemeenten regelmatig worstelen met de vraag naar jeugdzorg en de aanwezige bureaucratie. Er moet meer gedaan worden in minder tijd en veelal is er nog geen sprake van een vertrouwensrelatie met de gemeenten. Onze trainees en consultants worden regelmatig ingezet om registraties te corrigeren, achterstanden op toewijzingen weg te werken en in algemene zin de administratie te ontlasten. Dat kunnen collega’s vanuit onze business unit Sociaal Domein & Uitkeringen (Quoratio) zijn, of vanuit de unit Healthcare (Zorgon). En in sommige gevallen werken ze zelfs samen.
 Je bent net afgestudeerd van het mbo, hbo of wo en klaar om het werkveld in te gaan. Of misschien ben je wel gestopt met je opleiding, maar wil je graag ergens aan de slag om te werken en te leren. Wat doe je dan? Misschien is de term ‘traineeship’ in je zoektocht weleens gevallen. Maar hoe weet je of je het juiste traineeship gevonden hebt? En waar moet je op letten bij zo’n traineeship? Wat zijn de eisen? Is dat niet gewoon hetzelfde als een internship? In dit blog geven we antwoord op al je vragen! 

De Quoratio Groep heeft twee jaar op rij een FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken