Healthcare

Hoe Functioneel Beheer er in de praktijk uitziet

Marijn Plat, Functioneel Beheerder HiX bij Zorgon (onderdeel van Quoratio), rondde de afgelopen paar maanden een succesvol project af bij het Isala ziekenhuis in Zwolle en is nu de processen aan het optimaliseren bij het Diakonessenhuis Utrecht. Marijn is allround opgeleid binnen HiX en geniet het meest van opdrachten waarbij hij zich kan vastbijten in de DBC-systematiek. Hoe Functioneel Beheer er in de praktijk uitziet en waarom je meer bent dan alleen een uitvoerder?

Functioneel beheer in de praktijk

Als Functioneel Beheerder ben je breed inzetbaar. De expertise van Marijn ligt op alle CS-modules die de DBC-systematiek raken en projectmanagement. Zo is hij bij Isala samen met een collega aan de slag gegaan binnen de Taakgroep Factuur met de begeleiding van het inrichten van de financiële modules van HiX. Dit was ter voorbereiding van de HiX-standaardcontent, waar Isala in november 2018 naar overstapte.

Een extra uitdaging was het samengaan van de financiële administraties van beide ziekenhuizen. Daardoor gingen ook productiedata samen, wat leidde tot zogeheten Locatie-overstijgende Productie (LOP). Dit moest allemaal gecorrigeerd worden, anders stonden we voor een nog grote probleem bij de declaraties naar de zorgverzekeraars. Na een jaar was het tijd om het stokje over te dragen aan de eigen beheerders van Isala.

Opdrachten en nieuwe uitdaging

Marijn blikt terug op het proces: “Bij een ander ziekenhuis ben ik vlák voor de livegang van de HiX-standaardcontent binnengekomen om incorrecte inrichtingen en valkuilen op te sporen. Ik werd hierin vrijgelaten door mijn opdrachtgever. Dat was erg fijn; zo kon ik de wisselwerking tussen ingerichte CS-modules testen en risico’s opsporen. De livegang verliep, zoals altijd, niet zonder slag of stoot, maar de verwachte problematiek aan de kant van de zorgadministratie en zorgfacturatie van HiX heb ik flink kunnen inperken. Ik ben daarna nog een tijdje bij deze opdrachtgever gebleven om extra ondersteuning te bieden in de nazorg, en heb een nieuwe functioneel beheerder ingewerkt aan wie ik het stokje eind januari heb overgedragen. Ik kijk terug op vooral een leuke opdracht.”

En ondertussen zit Marijn natuurlijk niet stil. “Mijn huidige opdracht bestaat uit het oplossen van inrichtingsvraagstukken binnen de vragenlijstmodules van HiX. Ik leer hierin het meeste over expressies binnen HiX, erg leuk omdat het een beetje op programmeren lijkt. Ik krijg hiermee het gevoel dat ik wat bredere kennis buiten één softwarepakket ontwikkel.”

Quoratio is een detacheerder die gecertificeerde opleidingen biedt. Perfect voor als je na je studie nog een opleiding wilt volgen, maar ook direct aan de slag wilt in het werkveld.”

Toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde van een Functioneel Beheerder HiX zit hem onder meer in het maken van de vertaalslag van de zorgprocessen naar de inrichting van hte EPD. Maar: “Ons werk is niet alleen maar uitvoerend. We geven met onze assertiviteit, enthousiasme en bevlogenheid ook advies. We denken mee over problemen en komen ook met mogelijke oplossingen. Ik zie mijzelf dus als meer dan enkel een uitvoerder, juist ook als adviseur.”

Consultants hebben onder meer toegevoegde waarde en direct invloed op:

  • Gebruikers adviseren over hoe EPD-onderdelen efficiënter ingericht kunnen worden. Denk hierbij aan het verminderen van het aantal kliks, maar ook aan het verbeteren van de performance door dichter op databases in te richten.
  • Het verkleinen van het aantal digitale gebruikersvragen en gebruikerswensen.
  • Ondersteuning bij grote én kleine softwarevraagstukken. Denk aan het from scratchinrichten van een complete externe data-aanlevering, maar ook aan livegebruikerstelefonisch te woord te staan om kleine gebruikersvragen op te lossen.
  • Ondanks het IT-aspect blijft administratie mensenwerk; je kunt immers niet alles automatiseren. Sociale competenties staan altijd in de ontwikkelstand, en dat is een leuke combinatie met werk achter de computer. 

Toen Marijns opdracht bij Isala erop zat, deelde hij daar het volgende bericht over op LinkedIn.

Waarom Quoratio en Zorgon?

Marijn: “Toen ik de overstap naar een nieuwe werkgever wilde maken, zocht ik een baan in dezelfde sector: Zorg ICT. Zorgon kwam tijdens de gesprekken al op mij over als een zeer fris en modern bedrijf, en het was al snel duidelijk dat er een gezellige teamsfeer hing. Tijdens de trainingen zou ik mezelf nog wel meer willen verdiepen in Horizontaal Toezicht en de functionele inrichting hiervan in software zoals HiX. Verder heb ik heel veel aan het sparren met collega’s.”

Nieuws & ervaringen van traineeships

Vanuit de Quoratio Groep zien we gemeenten regelmatig worstelen met de vraag naar jeugdzorg en de aanwezige bureaucratie. Er moet meer gedaan worden in minder tijd en veelal is er nog geen sprake van een vertrouwensrelatie met de gemeenten. Onze trainees en consultants worden regelmatig ingezet om registraties te corrigeren, achterstanden op toewijzingen weg te werken en in algemene zin de administratie te ontlasten. Dat kunnen collega’s vanuit onze business unit Sociaal Domein & Uitkeringen (Quoratio) zijn, of vanuit de unit Healthcare (Zorgon). En in sommige gevallen werken ze zelfs samen.
 Je bent net afgestudeerd van het mbo, hbo of wo en klaar om het werkveld in te gaan. Of misschien ben je wel gestopt met je opleiding, maar wil je graag ergens aan de slag om te werken en te leren. Wat doe je dan? Misschien is de term ‘traineeship’ in je zoektocht weleens gevallen. Maar hoe weet je of je het juiste traineeship gevonden hebt? En waar moet je op letten bij zo’n traineeship? Wat zijn de eisen? Is dat niet gewoon hetzelfde als een internship? In dit blog geven we antwoord op al je vragen! 
We leven in een wereld waarbij de dagen voorbijvliegen. Dagelijks worden we blootgesteld aan heel veel keuzes, kansen en mogelijkheden. Fear of missing out is een gevoel wat bij veel mensen heerst. We willen niets missen en vergelijken onszelf bewust en onbewust met anderen. In mijn omgeving merk ik dat veel mensen zich laten meeslepen in de dagelijkse sneltrein. Zeker nu de wereld weer langzaam opengaat, stroomt de agenda weer vol met sociale activiteiten. Maar hoe weet je zeker dat je in de juiste (snel)trein zit?

De Quoratio Groep heeft twee jaar op rij een FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken