Finance

Tom Dokter blikt terug op zijn avontuur binnen Verhoeve

In bijna al zijn opdrachten kwam het onderwerp data terug. In deze blog neemt Tom je mee in zijn 5 jaar bij Verhoeve én over zijn nieuwe uitdaging binnen de Quoratio Groep.

Ruim 5 jaar geleden begon mijn Finance & Control avontuur bij Verhoeve.

Na 1,5 jaar met veel plezier bij mijn eerste werkgever, de Dimence Groep in Deventer, te hebben gewerkt als onder andere zorgcontroller en data-analist, kwam ik bij toeval een vacature van Verhoeve tegen. Ondanks dat ik niet per se weg wilde bij Dimence, begon het toch te knagen. Met name het werken voor diverse opdrachtgevers sprak mij erg aan. Ook omdat ik eigenlijk nog steeds niet goed wist wat ik precies wilde, en welke sector echt bij mij paste. Na een tweetal zeer leuke gesprekken, besloot ik om definitief te overstap naar Verhoeve te maken en het leven buiten de zorg eens te ervaren. Een keuze waar ik tot de dag van vandaag geen spijt van heb gehad! 

In deze blog blik ik terug op mijn avontuur binnen Verhoeve, de opdrachten die ik heb mogen doen en de ontwikkelmogelijkheden die Verhoeve mij heeft geboden. Ook vertel ik waarom ik er voor gekozen heb om per 1 augustus over te stappen naar een ander label binnen de Quoratio Groep, namelijk Scope Data. 


Het eerste avontuur 
Mijn allereerste opdracht bij Verhoeve was een opdracht van 2 maanden bij Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn. Ondanks dat ik mij, mede door de korte duur van de opdracht, vooral bezig heb gehouden met het handmatig van verwerken van onder andere de facturatie en bankafschriften, kijk ik met veel plezier terug op mijn eerste avontuur. Op dat moment werkte er ook een oud-medewerker van de Dimence Groep als Business Controller, waardoor ik ook veel heb kunnen sparren over de verschillen en overeenkomsten tussen beide organisaties. Zo had de Dimence Groep bijvoorbeeld een zeer uitgebreid datawarehouse, waarmee snel diverse analyses gemaakt konden worden door in te prikken op diverse kubussen. Iets wat ik tijdens mijn periode bij Dimence niet bijzonder vond, maar tijdens mijn opdrachten bij Verhoeve merkte ik al snel dat ik bij Dimence redelijk verwend was op het gebied van data en steeds meer ben gaan waarderen. Vanaf dat moment ben ik meer gaan nadenken over de toepassingsmogelijkheden van data en de waarde die data kan creëren voor organisaties.

Toevalligerwijs, werd mijn tweede opdracht bij Verhoeve meer een data gerelateerde opdracht: een unieke klus bij jeugdzorg organisatie Stichting Timon in Zeist, waar door een wijziging in financieringswijze, behoefte was aan nieuwe omzet- en doorrekenmodellen in Excel. Zij waren op dat moment reeds bezig met het opzetten van een datawarehouse en het implementeren van business intelligence software, maar zochten door de financieringswijziging zo snel mogelijk een tussenoplossing. Hierdoor moest ik niet alleen een compleet foolproof-model maken, maar ook onderzoeken welke inzichten de organisatie verder zouden helpen, welke data daarvoor nodig was, en waar die data vandaan moest komen. Ondanks dat ik wel durf te zeggen dat ik, door mijn periode bij Dimence, redelijk gevorderd was in Excel, heb ik door de specifieke vereisten van de modellen veel nieuwe mogelijkheden en trucjes in Excel geleerd.

In de tussentijd kwam de mogelijkheid voorbij om vanuit Verhoeve diverse PowerBI en data analytics cursussen te volgen, en ik kan wel zeggen dat ik daar gretig gebruik van heb gemaakt. Met name, de mogelijkheden en het gemak van PowerBI heeft mij aan het denken gezet, wat de consequenties konden zijn voor de financial van de toekomst.   

Toch merkte ik dat ik behoefte had aan meer praktijkervaring met financial control en het grootboek in algemene zin. Ik was tenslotte afgestudeerd als financial, maar had eigenlijk nog nooit klassieke finance werkzaamheden uitgevoerd. Denk aan bijvoorbeeld aan een maand-, kwartaal-, jaarafsluiting, of het aansluiten van tussenrekeningen.  
 

Lange opdrachten 
En zo begon mijn eerste langere opdracht van ruim 1,5 jaar bij gehandicaptenzorgorganisatie Reinaerde in Utrecht als financial controller. Naast dat deze opdracht mij de mogelijkheid bood om mijn fundering als financial te verstevigen, heb ik de organisatie onder andere geholpen met de eerste stappen richting een kasloze organisatie. Ook hier was ik echter nog vooral bezig in Excel, waar veel handmatige acties bij kwamen kijken.  

Terugkijkend was mijn daaropvolgende opdracht bij Achmea in Leeuwarden misschien wel de leukste opdracht die ik bij Verhoeve heb gehad. Hier heb ik maar liefst 2,5 jaar gezeten en me, ondanks het vele thuiswerken in het laatste jaar door de Corona-pandemie, altijd thuis gevoeld. Wat mij aansprak aan deze opdracht was het feit dat ik fulltime bezig was met het in kaart brengen van (handmatige) processen en het optimaliseren van deze processen. Dit vereiste veel schakelen met diverse stakeholders, zoals IT-architecten, proceseigenaren, en business controllers. Ook was dit mijn eerste echte kennismaking met het werken met Scrum, waarbij kort samengevat het totale project wordt opgeknipt in kleinere taken welke afzonderlijk kunnen worden afgehandeld. Een methodiek welke ik, in hoofdlijnen, tot de dag van vandaag nog altijd gebruik bij het managen van diverse projecten. Ook heb ik bij Achmea eindelijk de stoute schoenen aangetrokken, en ben ik PowerBI gaan gebruiken in plaats van Excel voor het creëren van inzicht in processen en voortgang van diverse projecten. Al snel werd de meerwaarde van PowerBI gezien en heb ik aan een aantal medewerkers binnen Achmea mijn kennis van PowerBI mogen overdragen. Vervolgens zijn we in een projectgroep verder gaan onderzoeken hoe het gebruik van PowerBI verder bij kon dragen aan het succes van de afdeling en wat hier voor nodig was. Was er bijvoorbeeld een verbinding te maken tussen het ERP systeem en PowerBI? Welke controles kunnen er (deels) geautomatiseerd dan wel gestandaardiseerd worden via PowerBI? Inmiddels wordt PowerBI veelvuldig gebruikt op de afdeling en durf ik wel te stellen dat ik daar mede aanstichter van ben geweest.  

Ook mocht ik tijdens deze periode starten met mijn post-master opleiding tot register-controller, waarmee een lang gekoesterde wens in vervulling ging. Door de praktische insteek van deze post-master opleiding, heb ik mijn financiële kennis verder kunnen verbreden en nagenoeg direct kunnen toepassen in mijn opdracht bij Achmea en mijn vervolgopdrachten bij Equans. Bij Equans heb ik een jaar als manager finance & control bij Electroproject (een Equans deelneming) in Zaandam gewerkt, gevolgd door nog eens 4 maanden als Business unit controller bij Equans in Roden.  

Kopgroep Data Analytics 
In nagenoeg al mijn opdrachten heb ik gekeken hoe ik data kan inzetten om waardevolle inzichten te verkrijgen en het leven voor iedereen wat eenvoudiger te maken. Vanuit de kopgroep Data Analytics heb ik binnen Verhoeve een aanjagende rol kunnen vervullen in het vormgeven van onze visie op de rol van de financial van de toekomst, en in het bijzonder de rol van de toenemende digitalisering en data. Over deze onderwerpen geef ik, zowel intern voor onze consultants als extern voor onze opdrachtgevers, diverse trainingen, workshops en kennissessies.  

Data staat inmiddels algemeen bekend als het nieuwe olie, maar wat mij opvalt tijdens mijn opdrachten, gesprekken met collega’s, en workshops bij opdrachtgevers is dat veel bedrijven worstelen met mogelijkheden, inrichting, en beheersbaarheid van BI-tooling. Vaak hebben zij wel de eerste stappen richting bijvoorbeeld PowerBI gezet. Echter ontstaan er vaak discussies over gepresenteerde data, waarbij de oorzaken variëren van verkeerde keuzes in visualiseren, te veel informatie, slechte brongegevens, ontbrekende gegevens en alles daartussen. Daarnaast zijn bedrijven vaak nog zoekende in de omslag naar datagedreven werken. Waar begin ik? Hoe pak je het aan? Wat kom je onderweg tegen? Wat zijn kritische succes/faalfactoren?  

Ondanks het feit dat finance, en met name control, vaak een kartrekkersrol binnen organisaties heeft op het gebied van data en informatievoorziening, zagen wij als Verhoeve in dat we het als Finance label niet alleen kunnen. Om bedrijven te kunnen helpen in hun ontwikkelingen naar een hoger data volwassenheidsniveau, is inzet over de gehele linie, van data-managent tot gebruikersacceptatie en de bijbehorende veranderkundige uitdagingen nodig. Om de datapropositie vanuit de Quoratio Groep verder te professionaliseren is onlangs Scope Data aan de groep toegevoegd.  

Verhuizen binnen de groep 
Dit heeft er mede toe geleid dat ik per 1 augustus de overstap vanuit Verhoeve naar Scope Data heb gemaakt, waardoor ik mij bezig kan blijven houden met het bij elkaar brengen van de diverse expertises binnen de Quoratio Groep en onze opdrachtgevers kan helpen in hun ontwikkeling naar een hoger datavolwassenheidsniveau. Het mooie hiervan is dat ik binnen hetzelfde bedrijf blijf, met dezelfde mensen, dezelfde cultuur, en dezelfde missie. Waar ik anders wellicht uiteindelijk de overstap naar een ander bedrijf had gemaakt, biedt de Quoratio Groep dus ook de mogelijkheden om binnen de diverse labels en vakgebieden over te stappen, denk bijvoorbeeld ook aan RPA of IT. Voorlopig zijn ze binnen de Quoratio Groep dus nog niet van me af!

Nieuws & ervaringen van traineeships

25 april 2023 - Een traineeship biedt veel mogelijkheden als kickstart van jouw carrière. Het allerfijnst aan een traineeship is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wat je achtergrond is, of je nou net uit de schoolbanken komt of al enige werkervaring hebt.
Krijgen urgente cliënten altijd voorrang op cliënten die al 4 jaar op de wachtlijst staan? Zomaar een vraag waar je als zorgbemiddelaar mee te maken krijgt. Bij Zorgon vinden we dat zorgbemiddeling echt een vak is. Daarom starten we binnenkort met een één-jarig traineeship over zorgbemiddeling. Wil jij graag een cliënt met een zorgvraag op het juiste moment zorg bieden? Ontdek of het Traineeship Zorgbemiddeling bij jou past. 
Veel uitzendkrachten, geen grip op de personeelskosten, vertroebeling van de rollen en een onderlinge cultuur van naar elkaar wijzen. Een mooie uitdaging voor ons binnen een van de verpleeghuizen van een Nederlandse VVT-organisatie. Het doel? Iedereen, van teamleider tot planner, de tools bieden om hun eigenaarschap te herpakken. En dat lukte!

De Quoratio Groep heeft in totaal 4 jaar de FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken