Healthcare

Van ondersteunende kracht doorgroeien naar DBC adviseur

Lieke is na het Traineeship Zorgadministratie bij diverse opdrachtgevers aan het werk geweest. Zij is van ondersteunende kracht doorgegroeid naar DBC adviseur bij het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis. Hier heeft zij onder andere het fusietraject begeleid en de registratiesystemen samengevoegd.

De opleiding aan het begin van het traineeship was erg interessant. De docenten uit het werkveld waren enthousiast en gaven goede praktijkvoorbeelden waardoor de theorie goed te begrijpen was. Na elf weken was de opleiding afgelopen en had ik mijn diploma. Toen was ik klaar voor mijn eerste opdracht. 

Ik bracht ook bij de andere vestigingen de verwijsregistratie op orde.

Starten met ondersteunende taken

Mijn eerste opdrachtgever was Novadic Kentron, een verslavingszorgkliniek, waar ik in eerste instantie vooral ondersteunende taken uitvoerde. Daarnaast hield ik me bezig met het project verwijsregistratie en was het mijn verantwoordelijkheid dit op orde te brengen. Niet alleen bij de vestiging waar ik werkte, maar ook bij de andere vestigingen. Tijdens deze half jaar durende opdracht heb ik DBC’s leren sluiten en verlengen waardoor de theorie uit de opleiding echt begon te leven.

Mijn kennismaking met de ziekenhuiswereld

Na een paar maanden ben ik ook drie dagen per week bij VieCuri Medisch Centrum aan het werk gegaan, voor een periode van zeven weken. Hier heb ik een aantal uitvoerende werkzaamheden uit handen genomen, zodat er meer ruimte was om het self-assessment te doen. Dit is een onderzoek dat elk ziekenhuis moet doen vanuit de zorgverzekeraars waarbij op verschillende controlepunten rapportages gemaakt worden.

Omdat ik nog geen ervaring in de ziekenhuiszorg had, heb ik de basiscontroles uitgevoerd zodat de andere medewerkers zich bezig konden houden met het self-assessment. Ik heb hier behalve de medische terminologie ook nieuwe softwaresystemen leren kennen die in de ziekenhuiswereld gebruikt worden. Deze opdracht gaf mij de kans om nog meer vertrouwd te raken met de DBC’s.

Ik was veel op de werkvloer om veel voorkomende fouten zoveel mogelijk te beperken.

Als adviseur aan het werk in het Tweesteden Ziekenhuis

Waar ik in het begin nog veel controle- en correctiewerkzaamheden uitvoerde, werd ik al snel de adviseur Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Mijn collega die dat altijd deed, ging weg. Ik maakte  mijzelf de stof snel eigen, ik kende de wet- en regelgeving van de GGZ al vanuit mijn vorige opdracht én vanwege mijn studie beschikte ik over inhoudelijke kennis. Daarom kreeg ik deze kans. Hierdoor was ik ook veel op de werkvloer te vinden om proactief veelvoorkomende fouten zoveel mogelijk te beperken.

Op het moment dat er een fout werd geconstateerd die veelvuldig terugkwam, ging ik de werkvloer op om met de betreffende persoon mee te kijken om te zien wat er precies gebeurt zodat er een oplossing bedacht kon worden. Zo gingen we de problemen al in een vroeg stadium aanpakken om het aantal fouten bij eventuele controles zoveel mogelijk te beperken. Dat is veel leuker om te doen dan achteraf alles corrigeren. Daarnaast zit ik hierdoor ook veel meer op de advieskant en dat is wat ik leuk vind.

Eén van de grootste dingen die je kunt doen als DBC adviseur

Aan het einde van mijn traineeship ben ik dienst getreden bij het Twee Steden Ziekenhuis, dat per 1 januari 2016 is gefuseerd met het Elisabeth Ziekenhuis en nu de naam Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis draagt (ETZ). Een fusie is in deze functie één van de grootste projecten die je mee kunt maken en omdat ik hier in grote mate bij betrokken ben geweest, heb ik hier ontzettend veel van geleerd. Als DBC adviseur heb ik de specialismen psychiatrie, medische psychologie en urologie. Deze laatste kreeg ik erbij omdat ik de kant van het ziekenhuis niet wilde laten verwateren. Het was heel fijn dat die mogelijkheid er was.

Een fusie is één van de grootste projecten die je kunt meemaken in deze functie.

Grote groei in korte tijd

Ik had nooit verwacht de Zorgadministratie in te gaan. Ik ging ervan uit dat ik psycholoog zou worden, maar ik heb mijn ding gevonden en blijf dit voorlopig doen. Sinds het begin van mijn traineeship ben ik enorm gegroeid. Van geen enkele kennis naar DBC adviseur, waar de nieuwelingen nu informatie komen halen. Met twee jaar werkervaring word je al gezien als iemand met veel kennis en ervaring. En, ik zou graag willen doorgroeien binnen mijn huidige functie en binnen het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Traineeship Quoratio

Tijdens mijn twee jaren traineeship heb ik veel gehad aan de begeleiding van Quoratio. Zij zijn erg betrokken bij elke opdracht en opdrachtgever en zijn echt geïnteresseerd in wat ik van de opdracht en opdrachtgever vond. Daarnaast kreeg ik ook terugkoppeling over hoe de opdrachtgever de periode had ervaren, wat erg waardevolle informatie is. Ook de terugkomdagen vond ik heel waardevol, omdat dit me de kans gaf met andere trainees te sparren en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast heb ik door Quoratio op veel verschillende plekken gewerkt waar ik telkens weer in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen terecht kwam. Daar heb ik als persoon enorm veel van geleerd.

Nieuws & ervaringen van traineeships

Yes! Je hebt een nieuwe baan of opdracht. Binnenkort begin je als projectmanager. Je hebt er super veel zin in, maar vindt het ook spannend. Dingen in goede banen leiden is leuk, maar projectmanagement, hoe werkt dat eigenlijk’? Je stort je met al je enthousiasme op de opdracht om te laten zien dat je het kunt. En daar zit de crux. Misschien beloof je soms dingen die jij en je team misschien niet waar kunnen maken. Voordat je in het diepe springt, is een goede voorbereiding dus key. Dit artikel helpt je op weg om ‘als kip, mét kop’ aan de slag te gaan!
De term Zero Admin begint langzaamaan steeds meer terrein te winnen binnen de Quoratio Groep. Spraken hier robots met kunstmatige intelligentie? Zijn het ingeënten met een ingebrachte 5G-chip? Zijn het aliens van een andere planeet met de eerste aardelanding? Of is het gewoon de toekomst waar we met z’n allen naar toe bewegen? Yannick Kooijmans, consultant bij Zorgon, legt in dit blog uit wat robotisering en Zero Admin in de toekomst gaan betekenen voor de Quoratio Groep en organisaties.
Zero Admin, ‘Kan dat eigenlijk wel?’, vroeg ik mij af. Binnen de Quoratio Groep zijn we toch juist goed in administratie? Maar wat houdt Zero Admin precies in en waarom zet Quoratio Groep in op ‘the Road to Zero Admin’? Om daarachter te komen, gaf ik me op voor een online event: ‘de Moonlanding’. Een sessie waarin er meer bewustwording gecreëerd wordt rond het thema Zero Admin. Ook komen er voorbeelden uit de praktijk aan bod. 

De Quoratio Groep heeft twee jaar op rij een FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken