Nieuws

Mijn road to Zero Admin – door Jelbrich Stegenga

Zero Admin, ‘Kan dat eigenlijk wel?’, vroeg ik mij af. Binnen de Quoratio Groep zijn we toch juist goed in administratie? Maar wat houdt Zero Admin precies in en waarom zet Quoratio Groep in op ‘the Road to Zero Admin’? Om daarachter te komen, gaf ik me op voor een online event: ‘de Moonlanding’. Een sessie waarin er meer bewustwording gecreëerd wordt rond het thema Zero Admin. Ook komen er voorbeelden uit de praktijk aan bod. 

Wat is Zero Admin en hoe zag de Moonlanding eruit? 

Wij geloven in een toekomst waarin administratie niet meer aanwezig lijkt. Een toekomst waarin processen, systemen en mensen optimaal samenkomen. Een wereld die we Zero Admin noemen. Met onze passie, kunde en persoonlijkheid helpen wij organisaties de route naar Zero Admin te bewandelen. Ben jij er klaar voor?

De Moonlanding begon met de vraag hoe deelnemers van de workshop tegenover ‘Zero Admin’ staan. En wat bleek? Voor velen was het een abstract begrip. Om de context wat beter te schetsen, startte de workshop met de visie van een directielid op Zero Admin. Het werd duidelijk dat er bewust is gekozen voor een groot doel (BHAG). Dit dit geeft uitdaging en richting aan alle stappen die we nog moeten zetten. Ook als dit betekent dat een deel van je kerntaken komen te vervallen of een andere invulling krijgen. Wij zijn klaar voor de toekomst!

Daarnaast is het voor de Quoratio Groep belangrijk om de weg richting Zero Admin te bewandelen. Concrete stappen die al genomen zijn: Het implementeren van Office 365, het robotiseren van het proces ‘uren schrijven’, het gebruik van een chatbot en diverse integraties met ons recruitmentsysteem. Nu is het kijken waar er nog automatiseringsmogelijkheden liggen. Want ik weet vanuit de praktijk, dat die er altijd zijn.

Zero Admin community

In de nabije toekomst starten we een Zero Admin community. Niet alleen binnen de Quoratio Groep, maar juist ook met andere organisaties. Denk hierbij aan opdrachtgevers die misschien al bezig zijn met deze trend. Op deze manier kun je vanuit verschillende branches, bedrijven en situaties ervaringen delen. Vervolgens neem je dit mee naar organisaties die nog niet zover zijn, maar wel graag deze verandering willen doormaken. Onze droom is, dat je net zoals het behalen van een ISO-certificering, straks ook een Zero Admin keurmerk kunt krijgen. 

Wil jij nu al deel uitmaken van deze community? Stuur mij dan een berichtje

Bewustwording rondom Zero Admin

Verschillende consultants gaven inzicht in cases waarbij ze zichtbaar en concreet stappen maken richting Zero Admin. Ook werd je aan het denken gezet of je zelf al werkzaamheden doet of hebt gedaan, welke zich richting Zero Admin bewegen. En hoewel nog niet iedereen het weet, doen we dit vaak wel. Want ‘Quollega’s’ denken vaak, zowel op kantoor als bij opdrachtgevers, dit kan sneller, beter en vooral leuker! En vaak betekent dit, dat er met kleine stappen geoptimaliseerd, gedigitaliseerd en geautomatiseerd wordt. Door deze stappen kom je steeds een stukje dichterbij Zero Admin. Daarom is de term Moonlanding ook zo leuk; in verschillende stappen en fases, land je bij het grote doel: Zero Admin. En om ons te herinneren dat we deze stap niet in één keer maken: we zijn ook niet in één dag op de maan gekomen. 

Het was inspirerend en leerzaam om te zien hoe anderen met vergelijkbare situaties omgaan. Of zich in totaal andere situaties bevinden. Aan het eind van de sessie heb ik veel namen van collega's opgeschreven met wie ik in de toekomst graag wil sparren. 

Mijn conclusie – mensen, processen en systemen gaan hand in hand

Geloof ik na deze dag in Zero Admin? Absoluut. Er zullen altijd systemen (lees: administraties) blijven, waarin bijgehouden wordt hoeveel werknemers hebben gewerkt en hoeveel ze verdienen. Of systemen waarin verzekeringsgegevens en behandelplannen van patiënten en cliënten worden opgeslagen. Of systemen waarin facturen, contracten en financiële gegevens verwerkt worden. Maar die systemen moeten gemaakt, onderhouden, bediend en slimmer gemaakt worden. En in een digitaal veranderende wereld, kan dáár het verschil gemaakt worden. 

Dus ja; ik geloof ik in de (continue) road to Zero Admin. Door ervaringen binnen de Quoratio Groep te delen en focus hierop aan te brengen en te houden, kunnen we op de markt vooruitlopen. Zo analyseren we systemen en processen bij opdrachtgevers en helpen we deze beter in te richten. 

Next steps

Wat zijn nu de next steps? Dit is voor elke organisatie verschillend. Voor de één is dat ervoor zorgen dat de input digitaal geleverd wordt, voor de ander de zoektocht naar het koppelen van informatie vanuit verschillende systemen. En wat ik het leukste vind? Over die concrete vervolgstappen nadenken en elkaar daarin helpen. Dat kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan Zero Admin events, zoals Moon Walks. Dat zijn inspirerende lezingen van bevlogen sprekers met als komende thema’s “Bewustwording en pro-activiteit” en “Nieuwsgierigheid en innovatie”. Ik heb er zin in, jij ook!?

Wil jij ook vooroplopen in de digitale revolutie en organisaties een stap verder helpen richting digitalisering, data en verandering? Neem dan een kijkje hoe jij als Consultant impact kan maken bij de Quoratio Groep

Nieuws & ervaringen van traineeships

De Quoratio Groep is op een missie. Inmiddels heb je Zero Admin wellicht al eens voorbij zien komen. Het is een wereld waarin administratie niet meer aanwezig lijkt, een toekomst waarin processen, systemen en mensen optimaal samenkomen. En wie op een missie is, zorgt dat wer Zero Admin ook intern steeds meer omarmen. Practise what we preach! Sinds april 2020 voert de Backoffice - Salessupport elke maandag een weekcontrole uit op de geschreven uren van de voorgaande week. Eerder waren een aantal collega's hier wekelijks tijd aan kwijt. Erg tijdrovend en daarnaast ook niet de meest inspirerende klus, zoals je zult begrijpen! Daar brachten we verandering in.
Yes! Je hebt een nieuwe baan of opdracht. Binnenkort begin je als projectmanager. Je hebt er super veel zin in, maar vindt het ook spannend. Dingen in goede banen leiden is leuk, maar projectmanagement, hoe werkt dat eigenlijk’? Je stort je met al je enthousiasme op de opdracht om te laten zien dat je het kunt. En daar zit de crux. Misschien beloof je soms dingen die jij en je team misschien niet waar kunnen maken. Voordat je in het diepe springt, is een goede voorbereiding dus key. Dit artikel helpt je op weg om ‘als kip, mét kop’ aan de slag te gaan!
De term Zero Admin begint langzaamaan steeds meer terrein te winnen binnen de Quoratio Groep. Spraken hier robots met kunstmatige intelligentie? Zijn het ingeënten met een ingebrachte 5G-chip? Zijn het aliens van een andere planeet met de eerste aardelanding? Of is het gewoon de toekomst waar we met z’n allen naar toe bewegen? Yannick Kooijmans, consultant bij Zorgon, legt in dit blog uit wat robotisering en Zero Admin in de toekomst gaan betekenen voor de Quoratio Groep en organisaties.

De Quoratio Groep heeft twee jaar op rij een FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken