HR & Payroll, Nieuws

Mijn road to Zero Admin – door Jelbrich Stegenga

Zero Admin, ‘Kan dat eigenlijk wel?’, vroeg ik mij af. Binnen de Quoratio Groep zijn we toch juist goed in administratie? Maar wat houdt Zero Admin precies in en waarom zet Quoratio Groep in op ‘the Road to Zero Admin’? Om daarachter te komen, gaf ik me op voor een online event: ‘de Moonlanding’. Een sessie waarin er meer bewustwording gecreëerd wordt rond het thema Zero Admin. Ook komen er voorbeelden uit de praktijk aan bod. 

Wat is Zero Admin en hoe zag de Moonlanding eruit? 

Wij geloven in een toekomst waarin administratie niet meer aanwezig lijkt. Een toekomst waarin processen, systemen en mensen optimaal samenkomen. Een wereld die we Zero Admin noemen. Met onze passie, kunde en persoonlijkheid helpen wij organisaties de route naar Zero Admin te bewandelen. Ben jij er klaar voor?

De Moonlanding begon met de vraag hoe deelnemers van de workshop tegenover ‘Zero Admin’ staan. En wat bleek? Voor velen was het een abstract begrip. Om de context wat beter te schetsen, startte de workshop met de visie van een directielid op Zero Admin. Het werd duidelijk dat er bewust is gekozen voor een groot doel (BHAG). Dit dit geeft uitdaging en richting aan alle stappen die we nog moeten zetten. Ook als dit betekent dat een deel van je kerntaken komen te vervallen of een andere invulling krijgen. Wij zijn klaar voor de toekomst!

Daarnaast is het voor de Quoratio Groep belangrijk om de weg richting Zero Admin te bewandelen. Concrete stappen die al genomen zijn: Het implementeren van Office 365, het robotiseren van het proces ‘uren schrijven’, het gebruik van een chatbot en diverse integraties met ons recruitmentsysteem. Nu is het kijken waar er nog automatiseringsmogelijkheden liggen. Want ik weet vanuit de praktijk, dat die er altijd zijn.

Zero Admin community

In de nabije toekomst starten we een Zero Admin community. Niet alleen binnen de Quoratio Groep, maar juist ook met andere organisaties. Denk hierbij aan opdrachtgevers die misschien al bezig zijn met deze trend. Op deze manier kun je vanuit verschillende branches, bedrijven en situaties ervaringen delen. Vervolgens neem je dit mee naar organisaties die nog niet zover zijn, maar wel graag deze verandering willen doormaken. Onze droom is, dat je net zoals het behalen van een ISO-certificering, straks ook een Zero Admin keurmerk kunt krijgen. 

Wil jij nu al deel uitmaken van deze community? Stuur mij dan een berichtje

Bewustwording rondom Zero Admin

Verschillende consultants gaven inzicht in cases waarbij ze zichtbaar en concreet stappen maken richting Zero Admin. Ook werd je aan het denken gezet of je zelf al werkzaamheden doet of hebt gedaan, welke zich richting Zero Admin bewegen. En hoewel nog niet iedereen het weet, doen we dit vaak wel. Want ‘Quollega’s’ denken vaak, zowel op kantoor als bij opdrachtgevers, dit kan sneller, beter en vooral leuker! En vaak betekent dit, dat er met kleine stappen geoptimaliseerd, gedigitaliseerd en geautomatiseerd wordt. Door deze stappen kom je steeds een stukje dichterbij Zero Admin. Daarom is de term Moonlanding ook zo leuk; in verschillende stappen en fases, land je bij het grote doel: Zero Admin. En om ons te herinneren dat we deze stap niet in één keer maken: we zijn ook niet in één dag op de maan gekomen. 

Het was inspirerend en leerzaam om te zien hoe anderen met vergelijkbare situaties omgaan. Of zich in totaal andere situaties bevinden. Aan het eind van de sessie heb ik veel namen van collega's opgeschreven met wie ik in de toekomst graag wil sparren. 

Mijn conclusie – mensen, processen en systemen gaan hand in hand

Geloof ik na deze dag in Zero Admin? Absoluut. Er zullen altijd systemen (lees: administraties) blijven, waarin bijgehouden wordt hoeveel werknemers hebben gewerkt en hoeveel ze verdienen. Of systemen waarin verzekeringsgegevens en behandelplannen van patiënten en cliënten worden opgeslagen. Of systemen waarin facturen, contracten en financiële gegevens verwerkt worden. Maar die systemen moeten gemaakt, onderhouden, bediend en slimmer gemaakt worden. En in een digitaal veranderende wereld, kan dáár het verschil gemaakt worden. 

Dus ja; ik geloof ik in de (continue) road to Zero Admin. Door ervaringen binnen de Quoratio Groep te delen en focus hierop aan te brengen en te houden, kunnen we op de markt vooruitlopen. Zo analyseren we systemen en processen bij opdrachtgevers en helpen we deze beter in te richten. 

Next steps

Wat zijn nu de next steps? Dit is voor elke organisatie verschillend. Voor de één is dat ervoor zorgen dat de input digitaal geleverd wordt, voor de ander de zoektocht naar het koppelen van informatie vanuit verschillende systemen. En wat ik het leukste vind? Over die concrete vervolgstappen nadenken en elkaar daarin helpen. Dat kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan Zero Admin events, zoals Moon Walks. Dat zijn inspirerende lezingen van bevlogen sprekers met als komende thema’s “Bewustwording en pro-activiteit” en “Nieuwsgierigheid en innovatie”. Ik heb er zin in, jij ook!?

Wil jij ook vooroplopen in de digitale revolutie en organisaties een stap verder helpen richting digitalisering, data en verandering? Neem dan een kijkje hoe jij als Consultant impact kan maken bij de Quoratio Groep

Nieuws & ervaringen van traineeships

25 april 2023 - Een traineeship biedt veel mogelijkheden als kickstart van jouw carrière. Het allerfijnst aan een traineeship is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wat je achtergrond is, of je nou net uit de schoolbanken komt of al enige werkervaring hebt.
Krijgen urgente cliënten altijd voorrang op cliënten die al 4 jaar op de wachtlijst staan? Zomaar een vraag waar je als zorgbemiddelaar mee te maken krijgt. Bij Zorgon vinden we dat zorgbemiddeling echt een vak is. Daarom starten we binnenkort met een één-jarig traineeship over zorgbemiddeling. Wil jij graag een cliënt met een zorgvraag op het juiste moment zorg bieden? Ontdek of het Traineeship Zorgbemiddeling bij jou past. 
Veel uitzendkrachten, geen grip op de personeelskosten, vertroebeling van de rollen en een onderlinge cultuur van naar elkaar wijzen. Een mooie uitdaging voor ons binnen een van de verpleeghuizen van een Nederlandse VVT-organisatie. Het doel? Iedereen, van teamleider tot planner, de tools bieden om hun eigenaarschap te herpakken. En dat lukte!

De Quoratio Groep heeft in totaal 4 jaar de FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login