Healthcare

Hoe ziet de zorgadministrateur van de toekomst eruit?

De zorgadministratie werd voorheen vaak uitgevoerd door medewerkers die, na jarenlang in de zorg te hebben gewerkt, de overstap maakten naar een bureaufunctie. Maar dat is enorm aan het veranderen. Tegenwoordig kiezen mensen voor het vak zorgadministratie en komt er veel specifieke kennis en expertise bij kijken. Met Zero Admin als stip op de horizon groeit en ontwikkelt het vak van zorgadministrateur in een razendsnel tempo. 

Administratie is over het algemeen geen woord waar men spannende associaties bij heeft. Stoffig, saai en eenzijdig lijkt vaak nog het imago te zijn, maar dat blijkt onterecht, want administratie is namelijk ontzettend in ontwikkeling. De werkzaamheden worden steeds diverser, waardoor de zorgadministrateur meer en bredere kennis nodig heeft. Die ontwikkeling vraagt om expertise vanuit verschillende lagen: er is behoefte aan professionals vanuit het mbo, hbo, en wo. 

Zero Admin 

Een van de (toekomstige) ontwikkelingen in de zorgadministratie is procesoptimalisatie. Het is belangrijk om je af te blijven vragen óf je handelingen moet blijven uitvoeren, en hóe je dat het beste kan doen. Het proces verscherpen om zo meer te kunnen bereiken met minder. Op deze manier kan het vakgebied van zorgadministratie beetje bij beetje transformeren naar Zero Admin. Helemaal zero zal de administratie natuurlijk nooit worden, want je moet bepaalde dingen altijd blijven vastleggen en verantwoorden. Maar Zero Admin streeft naar een toekomst waarin het lijkt alsof de zorgadministratie er niet meer is, doordat bijvoorbeeld processen zijn gestandaardiseerd en in systemen zijn vastgelegd. 

Ruimte voor nieuwe taken 

Automatisering en robotisering zijn belangrijke componenten op weg naar Zero Admin. Door automatisering en robotisering hoef je als zorgadministrateur steeds minder handmatig en routinematig werk uit te voeren. De komst van robots op de administratie kan spannend zijn voor medewerkers, omdat het kan voelen alsof jouw werk overbodig wordt. In zekere zin is dat ook zo, maar er zal altijd ruimte blijven voor de menselijke component. Robotisering is een middel op weg naar steeds minder handmatige taken, geen doel op zich. De tijd en ruimte die vrijkomt, doordat je bepaald werk niet meer hoeft te doen, kan je anders besteden. Zo kan je jezelf als professional blijven ontwikkelen en kan je meer meedenken over innovaties.  
 
De rol van zorgadministrateur verandert dus hard. Het streven naar zo min mogelijk administratie vraagt om nieuwe middelen en processen. Maar verandering zorgt in dit geval voor kansen, de werkzaamheden van de zorgadministrateur worden immers alleen maar interessanter. Hand in hand met de robots! 

Nieuws & ervaringen van traineeships

25 april 2023 - Een traineeship biedt veel mogelijkheden als kickstart van jouw carrière. Het allerfijnst aan een traineeship is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wat je achtergrond is, of je nou net uit de schoolbanken komt of al enige werkervaring hebt.
Krijgen urgente cliënten altijd voorrang op cliënten die al 4 jaar op de wachtlijst staan? Zomaar een vraag waar je als zorgbemiddelaar mee te maken krijgt. Bij Zorgon vinden we dat zorgbemiddeling echt een vak is. Daarom starten we binnenkort met een één-jarig traineeship over zorgbemiddeling. Wil jij graag een cliënt met een zorgvraag op het juiste moment zorg bieden? Ontdek of het Traineeship Zorgbemiddeling bij jou past. 
Veel uitzendkrachten, geen grip op de personeelskosten, vertroebeling van de rollen en een onderlinge cultuur van naar elkaar wijzen. Een mooie uitdaging voor ons binnen een van de verpleeghuizen van een Nederlandse VVT-organisatie. Het doel? Iedereen, van teamleider tot planner, de tools bieden om hun eigenaarschap te herpakken. En dat lukte!

FITZ heeft in totaal 4 jaar de FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login