Nieuws

Welke vragen kun je zelf stellen?

Een sollicitatiegesprek is niet alleen voor de potentiële werkgever om in te schatten of jij geschikt bent voor de functie en de organisatie. Dit is ook voor jou het uitgelezen moment om in te schatten of je bij deze werkgever aan het werk wilt. Want een goede match, daar zijn zowel de potentiële werkgever als jijzelf bij gebaat. Maar hoe kom je daar achter? Door de juiste vragen te stellen.

"Tip: Zorg dat je in ieder geval 4 vragen hebt voorbereid, zodat je nog wat vragen achter de hand hebt wanneer er al een aantal tijdens het gesprek beantwoord zijn." 

Denk na over wat je wilt weten

Denk goed na over wat je wilt weten en stel daar vragen over. Stel geen vragen omdat dat nu eenmaal van je verwacht wordt. Want, het stellen van vragen over zaken die al besproken zijn of die je gemakkelijk zelf had kunnen vinden geven je gesprekspartner geen goede indruk. Probeer dat dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Stel kritische vragen

Door het stellen van de juiste, kritische vragen geef jij aan dat je je goed in de organisatie en de functie hebt verdiept en dat je enthousiast bent. Verdiep je dus van tevoren goed in de organisatie en de functie. Bezoek de website en lees de vacature nog eens goed door en bedenk een paar kritische vragen naar aanleiding van deze informatie. Zo kun je verdiepende vragen stellen over de organisatie of functie, bijvoorbeeld:

  • Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?
  • Wat is volgens u de reden dat werknemers hier graag werken?
  • Hoe zou ik me in deze functie verder kunnen ontwikkelen?

Luister goed naar je gesprekspartner

En nog belangrijker: luister goed tijdens het sollicitatiegesprek wat je gesprekspartner zelf over het bedrijf en de functie vertelt zodat je daar op in kunt spelen. Want bedenk: goede vragen kun je vaak alleen stellen door eerst goed te luisteren! Wanneer je gesprekspartner het heeft over doorgroeimogelijkheden kun je bijvoorbeeld vragen:

  • Aan welke functie(s) kan ik denken wanneer we het hebben over doorgroeien?
  • Aan welke eisen moet ik voldoen om door te kunnen groeien naar deze functie(s)?

Einde van het gesprek

Vaak krijg je aan het einde van je gesprek de kans om vragen te stellen. Maar begint je gesprekspartner hier niet over? Wees dan niet bang om ze toch te stellen. Dit betekent overigens niet dat je de vragen die je hebt voorbereid moet bewaren voor het laatst.

Vragen die je beter niet kunt stellen

Je bent vast benieuwd naar een aantal arbeidsvoorwaarden die horen bij de organisatie en de functie. Hoe zit het bijvoorbeeld met je salaris, vakantiedagen en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden? Wees daar bij een eerste gesprek terughoudend mee. Hiermee kun je namelijk de indruk wekken dat je de arbeidsvoorwaarden belangrijker vindt dan de uiteindelijke functie. Deze vragen kun je altijd nog stellen bij een tweede of derde gesprek. En vaak brengt de organisatie ze op den duur vanzelf aan de orde. Het is wel zo beleefd om daarop te wachten.

Succes met je sollicitatiegesprek!

Nieuws & ervaringen van traineeships

Vanuit de Quoratio Groep zien we gemeenten regelmatig worstelen met de vraag naar jeugdzorg en de aanwezige bureaucratie. Er moet meer gedaan worden in minder tijd en veelal is er nog geen sprake van een vertrouwensrelatie met de gemeenten. Onze trainees en consultants worden regelmatig ingezet om registraties te corrigeren, achterstanden op toewijzingen weg te werken en in algemene zin de administratie te ontlasten. Dat kunnen collega’s vanuit onze business unit Sociaal Domein & Uitkeringen (Quoratio) zijn, of vanuit de unit Healthcare (Zorgon). En in sommige gevallen werken ze zelfs samen.
 Je bent net afgestudeerd van het mbo, hbo of wo en klaar om het werkveld in te gaan. Of misschien ben je wel gestopt met je opleiding, maar wil je graag ergens aan de slag om te werken en te leren. Wat doe je dan? Misschien is de term ‘traineeship’ in je zoektocht weleens gevallen. Maar hoe weet je of je het juiste traineeship gevonden hebt? En waar moet je op letten bij zo’n traineeship? Wat zijn de eisen? Is dat niet gewoon hetzelfde als een internship? In dit blog geven we antwoord op al je vragen! 
We leven in een wereld waarbij de dagen voorbijvliegen. Dagelijks worden we blootgesteld aan heel veel keuzes, kansen en mogelijkheden. Fear of missing out is een gevoel wat bij veel mensen heerst. We willen niets missen en vergelijken onszelf bewust en onbewust met anderen. In mijn omgeving merk ik dat veel mensen zich laten meeslepen in de dagelijkse sneltrein. Zeker nu de wereld weer langzaam opengaat, stroomt de agenda weer vol met sociale activiteiten. Maar hoe weet je zeker dat je in de juiste (snel)trein zit?

De Quoratio Groep heeft twee jaar op rij een FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken