Nieuws

Welke vragen kun je zelf stellen?

Een sollicitatiegesprek is niet alleen voor de potentiële werkgever om in te schatten of jij geschikt bent voor de functie en de organisatie. Dit is ook voor jou het uitgelezen moment om in te schatten of je bij deze werkgever aan het werk wilt. Want een goede match, daar zijn zowel de potentiële werkgever als jijzelf bij gebaat. Maar hoe kom je daar achter? Door de juiste vragen te stellen.

"Tip: Zorg dat je in ieder geval 4 vragen hebt voorbereid, zodat je nog wat vragen achter de hand hebt wanneer er al een aantal tijdens het gesprek beantwoord zijn." 

Denk na over wat je wilt weten

Denk goed na over wat je wilt weten en stel daar vragen over. Stel geen vragen omdat dat nu eenmaal van je verwacht wordt. Want, het stellen van vragen over zaken die al besproken zijn of die je gemakkelijk zelf had kunnen vinden geven je gesprekspartner geen goede indruk. Probeer dat dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Stel kritische vragen

Door het stellen van de juiste, kritische vragen geef jij aan dat je je goed in de organisatie en de functie hebt verdiept en dat je enthousiast bent. Verdiep je dus van tevoren goed in de organisatie en de functie. Bezoek de website en lees de vacature nog eens goed door en bedenk een paar kritische vragen naar aanleiding van deze informatie. Zo kun je verdiepende vragen stellen over de organisatie of functie, bijvoorbeeld:

  • Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?
  • Wat is volgens u de reden dat werknemers hier graag werken?
  • Hoe zou ik me in deze functie verder kunnen ontwikkelen?

Luister goed naar je gesprekspartner

En nog belangrijker: luister goed tijdens het sollicitatiegesprek wat je gesprekspartner zelf over het bedrijf en de functie vertelt zodat je daar op in kunt spelen. Want bedenk: goede vragen kun je vaak alleen stellen door eerst goed te luisteren! Wanneer je gesprekspartner het heeft over doorgroeimogelijkheden kun je bijvoorbeeld vragen:

  • Aan welke functie(s) kan ik denken wanneer we het hebben over doorgroeien?
  • Aan welke eisen moet ik voldoen om door te kunnen groeien naar deze functie(s)?

Einde van het gesprek

Vaak krijg je aan het einde van je gesprek de kans om vragen te stellen. Maar begint je gesprekspartner hier niet over? Wees dan niet bang om ze toch te stellen. Dit betekent overigens niet dat je de vragen die je hebt voorbereid moet bewaren voor het laatst.

Vragen die je beter niet kunt stellen

Je bent vast benieuwd naar een aantal arbeidsvoorwaarden die horen bij de organisatie en de functie. Hoe zit het bijvoorbeeld met je salaris, vakantiedagen en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden? Wees daar bij een eerste gesprek terughoudend mee. Hiermee kun je namelijk de indruk wekken dat je de arbeidsvoorwaarden belangrijker vindt dan de uiteindelijke functie. Deze vragen kun je altijd nog stellen bij een tweede of derde gesprek. En vaak brengt de organisatie ze op den duur vanzelf aan de orde. Het is wel zo beleefd om daarop te wachten.

Succes met je sollicitatiegesprek!

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken

Nieuws & ervaringen van traineeships

Yes! Je hebt een nieuwe baan of opdracht. Binnenkort begin je als projectmanager. Je hebt er super veel zin in, maar vindt het ook spannend. Dingen in goede banen leiden is leuk, maar projectmanagement, hoe werkt dat eigenlijk’? Je stort je met al je enthousiasme op de opdracht om te laten zien dat je het kunt. En daar zit de crux. Misschien beloof je soms dingen die jij en je team misschien niet waar kunnen maken. Voordat je in het diepe springt, is een goede voorbereiding dus key. Dit artikel helpt je op weg om ‘als kip, mét kop’ aan de slag te gaan!
De term Zero Admin begint langzaamaan steeds meer terrein te winnen binnen de Quoratio Groep. Spraken hier robots met kunstmatige intelligentie? Zijn het ingeënten met een ingebrachte 5G-chip? Zijn het aliens van een andere planeet met de eerste aardelanding? Of is het gewoon de toekomst waar we met z’n allen naar toe bewegen? Yannick Kooijmans, consultant bij Zorgon, legt in dit blog uit wat robotisering en Zero Admin in de toekomst gaan betekenen voor de Quoratio Groep en organisaties.
Zero Admin, ‘Kan dat eigenlijk wel?’, vroeg ik mij af. Binnen de Quoratio Groep zijn we toch juist goed in administratie? Maar wat houdt Zero Admin precies in en waarom zet Quoratio Groep in op ‘the Road to Zero Admin’? Om daarachter te komen, gaf ik me op voor een online event: ‘de Moonlanding’. Een sessie waarin er meer bewustwording gecreëerd wordt rond het thema Zero Admin. Ook komen er voorbeelden uit de praktijk aan bod. 

De Quoratio Groep heeft twee jaar op rij een FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken