Healthcare

Zorgcontroller Matthijs gaat voor procesoptimalisatie

Zorgcontroller en Consultant binnen de GGZ. Wat dat precies inhoudt? Matthijs Tiesema werkt bij Zorgon (onderdeel van Quoratio) en wij namen een interview met hem af. Wat maakt Matthijs allemaal mee op een dag? En hoe zorgt hij ervoor dat de organisatiebelangen en die van de cliënten gewaarborgd worden? Lees snel mee.

Hoe mijn reis begon

Begin 2016 startte Matthijs bij Quoratio als Trainee Zorgadministratie. Hij groeide al snel door naar Junior Consultant en naar Zorgcontroller. Hij kwam bij Quoratio terecht omdat hij op zoek was naar een combinatie van werken en leren waarvoor een afgeronde studie in die richting niet noodzakelijk was. Eerder deelde hij al zijn ervaring over zijn eerste maanden als trainee. 

Matthijs begon als secretarieel medewerker bij Reinier van Arkel. ”Binnen de GGZ heb ik inmiddels een aantal verschillende functies mogen bekleden. Momenteel zit ik helemaal op mijn plek als Zorgcontroller in de Jeugdwet. Inmiddels is de opdracht meerdere malen verlengd, weliswaar in verschillende functies. Zo heb ik gewerkt als coördinator van de zorgadministratie, maar ben ik ook Controller geweest van de Wmo en de WLZ.”

“Niet alleen als trainee, maar ook nu ik Consultant ben hecht ik nog net zoveel waarde aan persoonlijke ontwikkeling!”

Heb jij het in je?

Wat je nodig hebt om binnen de zorgadministratie te werken of Zorgcontroller te worden? ”Goede vraag! Ik denk vooral analytisch vermogen, goed overweg kunnen met verschillende systemen, je nieuwsgierig opstellen en een mentaliteit om altijd te willen blijven groeien. Als Controller werk je elke dag aan zinnige en beheersbare verantwoording van de zorg. Dit kan je niet doen zonder de rest van bedrijfsvoering, collega’s in de zorg en samenwerking met externen. Dus werk je veel samen met ketenpartners en collega’s, en dat maakt het werk extra leuk.”

Nooit stilstaan en altijd blijven ontwikkelen, daar helpen ook de Talent Development Managers van Quoratio bij. “Daar hecht ik heel veel waarde aan – niet alleen als trainee, maar ook nu ik Consultant ben!” Matthijs’ collega worden? Kijk dan even naar de vacatures binnen de zorgadministratie.

Zorgcontrol bij GGNet

“Mijn werkweek is zo divers, ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen… Ik ben zowel operationeel als adviserend bezig! Qua operationele taken behandel ik het factureren, monitor de omzet, signaleer afwijkingen hierin en geef ik de bepaling van de omzet meer inhoud door kansen en risico’s in kaart te brengen. Bijsturen doen we samen indien nodig. Werken binnen het sociaal domein is in de breedste zin van het woord erg dynamisch, en dat maakt het juist zo leuk!

Je kijkt binnen je rol als Controller bovendien naar een toekomstbestendig proces. Samen met het team toetsen we continu of we als organisatie nog in control zijn. Dit doen wij niet alleen middels externe verantwoording – met accountants richting gemeenten – maar ook door contact te houden met alle interne stakeholders om te bepalen hoe we ook een zinnige manier onze zorg kunnen verantwoorden. Daar komen ook data-analyses bij om de hoek kijken en ben ik eerste contactpersoon voor de financieringsstroom, waarvoor ik verantwoordelijk ben.

In de toekomst wil ik een nog betere Zorgcontroller worden met meer focus op verschillende financieringsstromen. Zo blijf je je altijd doorontwikkelen binnen je vakgebied en op competentieniveau. Ook blijf ik kijken naar de toekomst van het verantwoorden van zorg, op een nog zinnigere manier.”

Mensen van Quoratio en Zorgon komen binnen bij organisaties die wel wat hulp kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze een achterstand hebben, of omdat de bedrijfsvoering simpelweg toe is aan een flinke optimaliseringsslag. Wij lossen dit op met structuur, aandacht en accuratesse.

Snijvlak zorg en IT?

Binnen de zorgadministratie bij ziekenhuizen maakt vrijwel iedereen gebruik van of gaan ze over op HiX. Wij gebruiken binnen de GGZ voor het EPD bijvoorbeeld gebruik van User of Quarant. Toen ik bij Quoratio kwam, wist ik vrijwel niets van deze systemen, maar je leert het snel! Voor de data-analyses die ik maak, gebruik ik vooral mijn kennis van Excel, al is het ook wel handig als je enig inzicht hebt in datawarehouses en kubussen.”

Met Quoratio hebben we al ingezet op Horizontaal Toezicht en dat is maar goed ook. Want dat wordt aankomende jaren nog veel belangrijker dan het nu al is! Een goed voorbeeld van hoe we de samenwerking tussen het sociaal domein en de gemeente meer en meer opzoeken.

Nieuws & ervaringen van traineeships

Yes! Je hebt een nieuwe baan of opdracht. Binnenkort begin je als projectmanager. Je hebt er super veel zin in, maar vindt het ook spannend. Dingen in goede banen leiden is leuk, maar projectmanagement, hoe werkt dat eigenlijk’? Je stort je met al je enthousiasme op de opdracht om te laten zien dat je het kunt. En daar zit de crux. Misschien beloof je soms dingen die jij en je team misschien niet waar kunnen maken. Voordat je in het diepe springt, is een goede voorbereiding dus key. Dit artikel helpt je op weg om ‘als kip, mét kop’ aan de slag te gaan!
De term Zero Admin begint langzaamaan steeds meer terrein te winnen binnen de Quoratio Groep. Spraken hier robots met kunstmatige intelligentie? Zijn het ingeënten met een ingebrachte 5G-chip? Zijn het aliens van een andere planeet met de eerste aardelanding? Of is het gewoon de toekomst waar we met z’n allen naar toe bewegen? Yannick Kooijmans, consultant bij Zorgon, legt in dit blog uit wat robotisering en Zero Admin in de toekomst gaan betekenen voor de Quoratio Groep en organisaties.
Zero Admin, ‘Kan dat eigenlijk wel?’, vroeg ik mij af. Binnen de Quoratio Groep zijn we toch juist goed in administratie? Maar wat houdt Zero Admin precies in en waarom zet Quoratio Groep in op ‘the Road to Zero Admin’? Om daarachter te komen, gaf ik me op voor een online event: ‘de Moonlanding’. Een sessie waarin er meer bewustwording gecreëerd wordt rond het thema Zero Admin. Ook komen er voorbeelden uit de praktijk aan bod. 

De Quoratio Groep heeft twee jaar op rij een FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken