Nieuws

Veelgestelde vragen bij een sollicitatiegesprek

Welke standaard vragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek? Een recruiter kent waarschijnlijk alleen jouw vooropleiding en opleidingsrichting en wil in een zo kort mogelijke tijd een zo goed mogelijke indruk van jou krijgen.

Voorbeeldvragen

De recruiter zal je daarom een aantal vragen stellen over je ambitie, je positieve en negatieve eigenschappen en je visie op werk. Wij zetten een aantal voorbeelden voor je op een rij, met tips voor geschikte antwoorden. Zodat jij je hierop kunt voorbereiden.

Waarom heb je juist voor deze functie gesolliciteerd?

Zorg dat je van tevoren goed op een rijtje hebt waarom je juiste deze functie ambieert. Probeer het eens op papier te zetten, pas dan kom je erachter of je het wel goed onder woorden kunt brengen. Zorg dat je minimaal drie argumenten bedenkt! Waarom hebben we juist iemand als jou nodig? Benadruk waarom je deze functie interessant vindt en waarom jij denkt dat jouw kwaliteiten daar goed bij passen. Wees niet te bescheiden, maar zuig ook geen kwaliteiten uit je duim.

Een goede recruiter vraagt altijd door, dus bereid je ook daarop voor. Ten eerste om een zo goed mogelijk antwoord te geven en ten tweede om er voor jezelf ook achter te komen of deze baan wel echt geschikt voor je is.

Wat zijn je positieve eigenschappen?

Verkoop jezelf door je positieve eigenschappen aan te vullen met duidelijk voorbeelden uit de praktijk waarbij deze positieve eigenschappen goed naar voren komen. Beoefen je al jaren een teamsport en wil je benadrukken dat je een teamplayer bent? Geef die teamsport dan als voorbeeld. Hetzelfde geldt voor een rol in een bestuur, je bijdrage aan een vrijwilligersorganisatie of een specifieke rol bij een eerdere (bij)baan.

Wat zijn ontwikkelpunten voor jezelf?

Ontwikkelpunten hoeven niet per definitie slecht te zijn. Het onderkennen van je zwakheden is ook een kwaliteit! Zolang je maar kunt aangeven dat je je er bewust van bent en dat het voor jou een uitdaging is deze zwakheden te verbeteren en hoe je van plan bent dat te doen. Zo kun je een negatieve eigenschap toch een positieve draai geven.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Deze vraag is niet bedoeld om te checken of je bereid bent om vijf jaar bij dit bedrijf te werken, maar meer om je ambitie te achterhalen en te kijken of je al over je loopbaan hebt nagedacht. Zorg dus dat je een duidelijk verhaal hebt met een doel voor over vijf jaar. Laat ook weten welke rol het bedrijf waarbij je op gesprek bent in die loopbaanplanning heeft.

Bereid zelf ook vragen voor

Daarnaast geeft het sollicitatiegesprek jou nog een extra kans om je interesse in de functie te laten blijken. Door zelf de juiste, kritische vragen te stellen geef jij aan dat je je goed in het bedrijf en de functie hebt verdiept en enthousiast bent. Bereid je dus naast de vragen die je kunt verwachten ook voor op vragen die je zelf kunt stellen.

Nieuws & ervaringen van traineeships

Vanuit de Quoratio Groep zien we gemeenten regelmatig worstelen met de vraag naar jeugdzorg en de aanwezige bureaucratie. Er moet meer gedaan worden in minder tijd en veelal is er nog geen sprake van een vertrouwensrelatie met de gemeenten. Onze trainees en consultants worden regelmatig ingezet om registraties te corrigeren, achterstanden op toewijzingen weg te werken en in algemene zin de administratie te ontlasten. Dat kunnen collega’s vanuit onze business unit Sociaal Domein & Uitkeringen (Quoratio) zijn, of vanuit de unit Healthcare (Zorgon). En in sommige gevallen werken ze zelfs samen.
 Je bent net afgestudeerd van het mbo, hbo of wo en klaar om het werkveld in te gaan. Of misschien ben je wel gestopt met je opleiding, maar wil je graag ergens aan de slag om te werken en te leren. Wat doe je dan? Misschien is de term ‘traineeship’ in je zoektocht weleens gevallen. Maar hoe weet je of je het juiste traineeship gevonden hebt? En waar moet je op letten bij zo’n traineeship? Wat zijn de eisen? Is dat niet gewoon hetzelfde als een internship? In dit blog geven we antwoord op al je vragen! 
We leven in een wereld waarbij de dagen voorbijvliegen. Dagelijks worden we blootgesteld aan heel veel keuzes, kansen en mogelijkheden. Fear of missing out is een gevoel wat bij veel mensen heerst. We willen niets missen en vergelijken onszelf bewust en onbewust met anderen. In mijn omgeving merk ik dat veel mensen zich laten meeslepen in de dagelijkse sneltrein. Zeker nu de wereld weer langzaam opengaat, stroomt de agenda weer vol met sociale activiteiten. Maar hoe weet je zeker dat je in de juiste (snel)trein zit?

De Quoratio Groep heeft twee jaar op rij een FD Gazellen-award gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Login

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, zonder daarbij persoonsgegevens te verwerken